Крепост Аетос

Крепостта Аетос или “Кальота” се намира между Пампорово и Смолян. Построена през VІ в. По време на Първото и Второто Българско царство е ползвана като обикновенно селище без защитни функции, след нашествието на турците е изоставена.

Крепостта над Смолян може да се окаже най-голямата крепост в Средните Родопи. Основание за това дават последните открития на археолога Дамян Дамянов, който по време на разкопките през 2006 г. се натъква на нов вход в посока север-североизток.От седловината билото на Соколица се раздвоява.

Източното било завършва с пет остри внушителни скали. Най-високата от тях се нарича "Равен камък", защото горната й част е плоско заравнена. При нея се издига византийската крепост, наричана от местните жители Кальота. В годините на турското нашествие в развалините на крепостта се криели мъжете, а жените и възрастните при "Равен камък". По урвестите сипеи полетели камъни, дървета и факли. Обсадените защитниците били обречени на жажда и глад. Така създадената крепост била превзета.

Къща за гости "Под Чернока". Уеб дизайн от "УЕБ АРТ" ЕООД