Околността

Къща за гости "Под Чернока" се намира в центъра на селото над църквата "Св. Неделя" постоена през 1892 година. Село Солища е разположено в подножието на най-живописната част на Перелишкия дял на средните Родопи, в долината на река Луковица - приток на Широколъшка и река Въча.

ПереликНа юг от селото се открива красива гледка към величествения връх Перелик – 2191 метра, връх Шилестата чука, връх Орфей – 2189 метра и крепостта Турлата.

На север селото лежи в скута на горския резерват Черночето обрасъл с вековни дървета от черен бор със Солийски връх, който пази селото от студения северен вятър и силно влияе за умерения и топъл климат. В подножието на Солийски връх е разположена ботаническата градина с екзотични растения. На изток се стелят тучни ливади и пасища обградени от вековни горски видове.

ПампоровоНадморската височина на селото е 1300 метра. Асфалтов път дълъг 4 километра го свързва с архитектурно-етнографското селище Широка лъка. Селото отстои на 12 километра от курорта Пампорово, на 26 километра от градовете Смолян и Чепеларе, на 24 км от Девин и на 100 км от град Пловдив. Климатът е умерен - прохладно лято, мека зима с много сняг и слънце, с чудесни условия за ски спортове и планински туризъм.

Къща за гости "Под Чернока". Уеб дизайн от "УЕБ АРТ" ЕООД