Културен календар

 1. Зимен празник на с. Солища – месец Февруари
 2. Традиционен кукерски празник в село Широка Лъка  - “ Песпонеделник” съхранен от времето на траките - първата неделя от месец Март
 3. Спасовден  в село Солища - на този ден солищенци се качват на Солийски връх, правят курбан, наломват за здраве и сядат на обща трапеза
 4. Празник събор в подножието на вр. Турлата пред параклиса на св. Равноапостоли Константин и Елена . Общ събор на селата Солиша Стикъл и Гела - 21 Май
 5. Празник събор на параклиса “ Св. Дух” построен на билото на с. Стикъл
 6. Храмов празник на църквата “ Св.Неделя” в село Солища  – След празничната литургия и тържествения обяд следва хора и народни веселия - 7 Юли 
 7. Празник събор с курбан на параклиса “Св. Прокопий” за преуспяване в месноста “Осиката” над село Солища - 8 Юли
 8. Празник събор с курбан под вр. Голям Перелик на поляната наречена Чурика пред параклиса на “Св. Св мчци Кирик и Юлита – oбяд, гайди, песни хора и веселие - последната неделя на месец Юли 
 9. Традиционен местен събор “Илинден” с Гайдарско надсвирване в село Гела пред параклиса св. Илия - първата събота и неделя на месец Август
 10. Храмов празник на църквата “ Успение Богородично” – традиционен празник на село Широка лъка - 15 Август
 11. Храмов празник на църквата “ Рождество Богородично” в село Гела - 08 Септември
 12. Кръстов ден в село Солища&; - 14 Септември
1. Зимен празник на с. Солища месността Врися

Участниците премерват сили в традиционните дисциплини – слалом за всички възрасти, спускане с шейна и дърпане на въже. За победителите са осигурени награди. Освен спортните състезания е предвидена и весела част – кебапчета с вино. Веселина Бабаджанкова и нейните колеги зевзеци поддържат доброто настроение на празника.

Празнува се ежегодно през месец Февруари.

2. Традиционен кукерски празник в село Широка Лъка  - “ Песпонеделник” съхранен от времето на траките

Върховата изява на маскарадните игри в Средните Родопи безспорно е празника „Песпонеделник” в село Широка Лъка. Това е първата неделя след Сирни Заговезни, когато се обесва злото, превъплатено според родопските митологични представи, в „бесните” кучета.

Песпонеделник е древноезичен обичай, обогатен с християнски елементи. Изпълнява се за плодородие, изобилие и здраве. Кукерските игри в с. Широка лъка са описани за първи път в средата на XX век от българския етнограф Христо Вакарелски и от Илия Калайджиев, родом от селото. В сегашния си вид датират от 1971 година.

Празнува се ежегодно през първата неделя от месец Март

3. Спасовден  в село Солища

На този ден солищенци се качват на Солийски връх, правят курбан, наломват за здраве и сядат на обща трапеза.

Празнува се ежегодно на Спасов ден, в четвъртък (40 дни след Възкресение Христово)

4. Празник събор в подножието на вр. Турлата пред параклиса на св. Равноапостоли Константин и Елена.

Общ събор на селата Солища Стикъл и Гела.

Празнува се ежегодно на 21 Май

5. Празник събор на параклиса “ Св. Дух” построен на билото на с. Стикъл

От незапомнени времена жителите на Стикъл организират събор на св. Дух (Духовден). Той се състои на петдесет и първия ден след Великден.

Празнува се ежегодно на Духов ден (Петдесетница) на 50-я ден след Великден.

6. Храмов празник на църквата “ Св.Неделя” в село Солища

Църквата в село Солища е една от най-красивите и големи църкви в района  Ръководството на строежа се поело от неукия и сръчен майстор Филю Корбаджиев и Стоян Стоенбашов. Те направили проект на църквата и започнали изпълнението му, а следващата година Филю Корбаджиев направил проект и на камбанарията. През 1892 г. строежът на църквата бил завършен. Започнало вътрешното оформление - направен е балкон, столове отстрани, иконостас, стенописите. Църквата е осветена от Пловдивския митрополит. Проект на камбанарията направил Филю Корбаджиев. Тя е построена през 1897 г. Висока е 15 м. Майсторът предварително изчислил колко камъни ще са му необходими за построяването и. След приключване на строежа само шест камъка били в повече. Дарено е сребро, което е сложено в сместа при отливане на камбаната, затова звукът и се чува чак на Карлък. На върха на камбанарията има 8 отвора, за да се разнася равномерно звукът на камбаната във всички посоки След празничната литургия и тържествения обяд следва хора и народни веселия.

Празнува се ежегодно на 7 Юли

7. Празник събор с курбан на параклиса “Св. Прокопий” за преуспяване в месноста “ Осиката” над село Солища

През 1992 г. започва възстановяването на параклиса "Св. Прокопий" на Осиката. Постройката се изгражда наново на мястото на падналите камъни. Покрита е с тикли предоставени от Пеко Герзилов. На параклиса се прави курбан всяка година. Чува се звукът на гайди. Хората се събират да наломят за здраве. Вият се кръшни родопски хора.

Празнува се ежегодно на 8 Юли

8. Празник събор с курбан под вр. Голям Перелик на поляната наречена Чурика пред параклиса на мъченици Кирик и Юлита 

През последната неделя на м. Юли на параклиса “Св. Кирик и Юлита” в местността „Чурика” се провежда местен събор, на който си дават среща родовете. Обяд , гайди , песни хора и веселие.

Празнува се ежегодно през последната неделя на месец Юли

9. Традиционен местен събор “Илинден” с Гайдарско надсвирване в село Гела пред параклиса св. Илия

Гайдарското надсвирване в родопското село Гела се провежда традиционно всяка година в първия уикенд на м.Август. Надсвирването се провежда на поляната до параклиса Св. Илия над селото. По време на събитието се въртят чевермета, по поляните се простират шарени черги и палатки а мелодиите на гайдите звучат до късно.

Празнува се ежегодно през първата събота и неделя на месец Август

10. Храмов празник на църквата “ Успение Богородично” – традиционен празник на село Широка лъка

Село Широка лъка ежегодно отбелязва храмовия празник на църквата “Успение Богородично” на 15 август.
Интерес представлява църквата “Успение Богородично”, построена през 1834 г., предизвикваща възхищение с външната си и вътрешна архитектура, паметник с национално значение. Ферманът, издаден от султана през 1834 г. за построяване на църквата гласял, че тя трябва да бъде построена за 40 дни. Местното население успяло да я издигне за 38 денонощия. Изрисувана е от Димитър Зограф, брат на Захари Зограф през 1835 г.

Празнува се ежегодно на 15 Август

11. Храмов празник на църквата “ Рождество Богородично” в село Гела

Месното население почита големия християнски празник “ Рождество Богородично”.

Празнува се ежегодно на 8 Септември

12. Кръстов ден в село Солища

На 14 септември солищенци се изкачват на Кръста над селото да отбележат големия християнски празник Кръстовден с празничен водосвет, палят свещи и сядат на обща постна трапеза. Високият 12.5 м Кръст е изработен и поставен с общи усилия и средства от жителите на селото. Осветен е на 14.09.2013 год., а от 14.09.2019 г.той вече красиво свети, пази и закриля селото и жителите му от бедствия и природни катаклизми.

Празнува се ежегодно на 14 Септември

Къща за гости "Под Чернока". Уеб дизайн от "УЕБ АРТ" ЕООД