Село "Стикъл"

поляна 2

Село Стикъл се намира в подножието на връх Голям Перелик,  в близост до селата Солища и Гела и средищният център Широка лъка. Административно спада към община Смолян. В околностите на село Стикъл съществуват редица археологически находки, които говорят, че този район е бил обитаван от най-дълбока древност.

поляна 1

В землищата на това и околните села са открити различни предмети датирани от 16 – 6 век преди Христа. Населено е от християни. Името Стикъл идва от старобългарската дума ”кале” (крепост). В близост до селото се намират пещерите “Белият камък” и “Сердеревата пещера”. В района има туристически пътеки и маршрута на една от тях води от Солища покрай връх Турлата до село Стикъл.

мече

Селото попада в териториалният обхват на спортно-туристически център "Перелик". Съгласно одобрения през 2007 г. Общ устройствен план се оформя една "Снежна дъга", която интегрира ски центровете Чепеларе и Пампорово с Перелик.

църква

Жителите на селото рязко са намалели, но и тук както по селата наоколо по празници и събори е оживено. Те са повод за родови срещи, на които се събират и веселят близки и роднини.В селото почти всеки дом дава приют на туристи. Климата в Стикъл е много приятен, природата наоколо е прекрасна и създават условия за пълноценна почивка.

Къща за гости "Под Чернока". Уеб дизайн от "УЕБ АРТ" ЕООД